Rondom Haría

Rondom Haría  2.30 uur

Wandeling met mooie uitzichten door pittoreske dalen naar het klif van Famara.

Haría is een van de mooiste plaatsjes van Lanzarote. Vanaf het ”Dal van de duizend palmbomen” klim je naar twee uitkijkpunten op het klif van Famara. De afwisselingrijke wandeling voert door pittoreske dalen met zorgvuldig gecultiveerde lavavelden. Na winterse buien verrast de veelsoortige flora aan de rand van de weg.

Beginpunt: Haria, 270 meter. Te bereiken vanuit Arrecife met de auto of bus 07. Automobilisten parkeren op het grote parkeerterrein voor restaurant El Cortijo.

Hoogteverschil: stijging en dalend 300 meter elk.

Zwaarte: gemakkelijke wandeling over overwegend brede paden, een klein stukje over een steenachtig bergpaadje.

Eten en drinken: restaurants in Haría. Ongeveer halverwege is een mooie picknickplaats met fantastisch uitzicht. Dus als u proviand meeneemt……….

Beschrijving:
De wandeling begint in Haría op de Plaza de la Constitución. Met het stadhuis achter je volg je links het straatje in de richting van Mercado Municipal. Direct na het stadhuis passeer je een straatje naar Valle de Malpaso (PR-LZ 16). Je gaat hier rechtdoor en laat ook 100 meter verder het centrum voor kunstnijverheid dat iets van de straat ligt, links liggen. De met palmbomen omgeven Calle Rincón de Aganada die al snel een ongeasfalteerde rijweg wordt, voert je uit het plaatsje.
Je komt langs zwarte akkers die beplant zijn met mais, uien en aardappels. Bij een splitsing ga je rechtdoor, bij de splitsing 75 meter verderop houd je licht rechts aan en ga je in de richting van het voor je liggende lage gedeelte.
Links kijk je op de Montaña Ganada waar een tv-mast op staat. Boven op het zadel bereik je een Mirador, een uitzichtpunt (383 meter). Risico de Famara daalt hier steil af.
De weg buigt naar links, gaat nog een stuk omhoog en voert dan, hoogte houdend, langs de oostflank van Montaña Ganada. De makkelijke weg brengt je naar Valle de Malpaso. Ongeveer 5 minuten na een rij palmbomen ga je een veldweg in die naar rechts afbuigt voorbij. 50 meter verder buigt de weg naar links, naar een provinciale weg (scherp links voert een oud muilezelpad dalwaarts naar Haría, je terugweg).
Je verlaat hier de rijweg en gaat rechts een paadje op, dat naast een in het begin evenwijdig lopende weg omhoog gaat, op de met stenen bezaaide droge bedding van Barranco de Elvira Sánchez. Het paadje kruist de droge bedding. Nu gaat het relatief steil bergopwaarts en je wandelt door een van de groenste streken van Lanzarote. In de botanische enclave strekt in de winter de zijdeharige geelster zijn gele bloemen uit naar het licht, op de berghellingen woekeren margrieten, klaprozen en reuzenvenkel. Na een krachtige beklimming wordt voor terrasvormig aangelegde velden een dwarsweg gekruist. Het paadje verbreedt zich tot een veldweg en bij een picknickzone houd je weer licht rechts aan en kom je 200 meter verder aan de rand van de klip bij een betonpiste.
Je volgt de piste links omhoog en bereikt uiteindelijk bij een picknickzone met grillplaten en een kleine speeltuin Mirador del Bosquecillo (574 meter), van waar je een mooi uitzicht hebt op de baai van Famara.
Na een rustpauze aan de rand van het klif wandel je door Barranco de Elvira Sánchez terug tot de plaats waar je op de heenweg de droge bedding bent ingeslagen. Je daalt rechtdoor op het muilezelpad af in Valle de Malpaso. In de winter is het een genot om af te dalen door de zwarte velden en bonte bloemenweiden. Na een kwartiertje wordt het paadje een veldweg. Je loopt de vijgenbomen en de agaven voorbij en komt bij het stadion aan. Hier vandaan brengt een teerstraatje je weer verder rechtuit terug naar het stadhuis in Haría.
(Uit: Lanzarote, de mooiste kust- en vulkaanwandelingen door Rolf Goetz)