Juni 2018

28 juni 2018 Extreme sporten

Op 26 mei 2018 werd op Lanzarote de Ironman gelopen, een van de moeilijkste in de wereld, zie ook Nieuws 28 mei. Een zonder twijfel extreme sport. Maar wist je dat het op Lanzarote mogelijk is om heel veel extreme sporten te beoefenen? Zonder uitputtend te willen zijn heb ik er veel genoemd op de pagina Extreme Sporten, ook te vinden onder de pagina Activiteiten. Dus los van zee, strand en mooi weer, is Lanzarote ook ideaal voor wie van (extreme) sporten houdt.

21 juni 2018 Strandvlaggen op Lanzarote

Spanje heeft diverse kleuren strandvlaggen maar op Lanzarote zie je eigenlijk alleen de groene, de gele en de rode.

Als de groene vlag wappert is het veilig om te gaan zwemmen.

Hebben de strandwachten de gele vlag opgehangen, dan betekent dat dat het gevaarlijk is om te zwemmen in de zee. Drijvende voorwerpen in zee zijn op dat moment verboden. Er is bijvoorbeeld een wilde zee met golven of, wat op Lanzarote aan de kust nogal eens voorkomt, er is een veel onderstroming die je als strandganger niet ziet. Voorzichtigheid is dan geboden. Het advies is om bij een gele vlag niet verder te zwemmen dan waar je nog kunt staan.

De rode vlag wordt gehesen als het verboden is om de zee in te gaan. Zwemmen in zee kan gevaarlijk zijn en kan jouw en andere levens in gevaar brengen. De rode vlag wordt opgehangen als er wilde zee is of als er heftige onderstroming is. Op Lanzarote is bij Famara vaker een rode vlag te zien.

18 juni 2018 WineRun 2018

Wine Run Lanzarote 2018 Het afgelopen weekeind vond de WineRun Lanzarote 2018 plaats. Het is een evenement dat is bedoeld om geld in te zamelen voor het behoud van La Geria, het wijngebied van Lanzarote én om La Geria nog meer bekendheid te geven. Je kon inschrijven voor  23 of 12 kilometer hardlopen of 12 kilometer wandelen, dwars door La Geria heen. Verder was er in Uga, dat ligt in La Geria een muziek- en tapasfestval en presenteerden diverse ondernemers zich die in La Geria gevestigd zijn, waaronder bijvoorbeeld tuincentrum The Garden. Van alle opbrengsten gaat 10% naar de stichting die de belangen van La Geria behartigt.

Wij waren daar natuurlijk ook bij aanwezig. Dit jaar niet als wandelaars – we waren te laat met inschrijven – maar wel bij de feestelijkheden op zondagmiddag.

     

De route is natuurlijk ook zelf in je eigen tempo en op een tijdstip dat jou dat schikt te lopen, dus heb ik bij Wandeling gemakkelijk, La Geria WineRun 2018 toegevoegd. Op die pagina vind je een link naar de te downloaden kaartjes.

14 juni 2018 Lanzarote in de Strand Prijsindex 2018 van Travelbird

Travelbird heeft meer dan 300 stranden uit meer dan 90 landen over de hele wereld op een rijtje gezet, op basis van de gemiddelde prijs per persoon voor een stranddag. Daarbij heeft men de gemiddelde prijzen genomen van 200 ml zonnecreme, 500 ml water, een biertje, een ijsje, een lunch inclusief drankje en dessert en faciliteiten zoals huur van een ligbed en parasol. Natuurlijk kiest Travelbird alleen voor populaire stranden en weet je wat zo leuk is? Lanzarote komt maar liefst 2 x voor in deze index en wel op plaats 125 en plaats 194. En de plaatsnummers zeggen niets over de populariteit maar over de kosten van een stranddag, respectievelijk € 42,18 en € 33, 31, waar je in Nieuw-Caledonië en Ligurë het meest betaalt voor een stranddag, respectievelijk € 78,57 en € 76,59. Top dus op Lanzarote!

10 juni 2018 Live muziek op Lanzarote II

Zoals ik al schreef op 3 april 2018 zijn er op Lanzarote gedurende het jaar vele optredens van diverse soorten muziek. De evenementenagenda op onze website wordt daarop goed bijgehouden. Een aantal concerten vindt plaats in het auditorium van Jameos del Agua, sowieso één van de bezienswaardigheden die je gezien moet hebben als je  – de eerste keer – op Lanzarote bent.

Het auditorium is onderdeel van het grottenstelsel dat is ontstaan bij een vulkaanuitbarsting; onder andere Jameos del Agua en Cueva de los Verdes maken er deel van uit. Prachtig om te zien, en de akoestiek is super.

Onder andere vandaag vond daar Ángaro plaats, voor ons een goede reden om er heen te gaan. Ángaro, letterlijk vertaald: seinen door vuur, wordt beschreven als een reis door de Canarische muziek. Er wordt gebruikt gemaakt van heel moderne instrumenten zoals een elektronische bas en viool, naast een elektrische gitaar en synthesizer/piano maar ook van zelf gemaakte houten instrumenten en alles daar tussenin, zoals schaapherdersfluiten en hoorns die op La Gomera werden gebruikt. Het gezelschap omschrijft het zelf als volgt: “Ángaro is geboren vanuit een gevoel van het werelderfgoed waar liederen, gedichten, woorden, dansen, beelden en kennis worden geweven in oude en nieuwe manieren om kunst te maken.”

Het is een geweldige show vanuit de oorsprong van de folklore van Lanzarote en de overige Canarische eilanden en een combinatie van klassieke, avant-garde en oud-Spaanse cultuur en de huidige Canarische cultuur. Wij hebben er van genoten. Het was strikt verboden om opnames te maken, behalve van het afscheid nemen van het publiek.

Maar gelukkig zijn er voorbeelden van Ángaro I en Ángaro II zelf.

Er zijn nog een aantal speeldagen, zie onze evenementenkalender.

7 juni 2018 Isla de los Lobos in particulier beheer

Het eilandje Los Lobos, dat ongeveer 8.000 jaar bestaat, ligt tussen Lanzarote en Fuerteventura en is het best te bereiken vanaf Fuerteventura.

lobos-islas-canarias-kwsE--540x285abc.jpg

(Foto: gran-canaria-actueel.jouwweb.nl)

1439557118111.jpg

(Foto: gran-canaria-actueel.jouwweb.nl)

1439557120963.jpg

(Foto: gran-canaria-actueel.jouwweb.nl)

In de Romeinse oudheid was het populair om stoffen paars te verven en de grondstof daarvoor kwam van de cactussen die veel voorkomen op Isla de los Lobos.

Op Isla de los Lobos, dat zijn naam dankt aan de zeeleeuwen die daar verbleven, vind je geen hotels of vakantiehuizen. Nadat Jean de Béthencourt in 1405 Fuerteventura veroverde en Isla de los Lobos tot zijn bevoorradingsbasis maakte, slonk de populatie zeeleeuwen zeer snel doordat hij er veel jacht op maakte voor hun vlees, vet en huid. Maar, er zijn er af en toe weer te zien en men hoopt dat zich er weer een populatie zal vestigen. Tegenwoordig vind je op Isla de los Lobos een bezoekerscentrum en er zijn zoutpannen.

In 1865 werd aan de Noordkant van het eiland de vuurtoren Punta Martiño geopend, één van de oudste op de Canarische Eilanden. Nadat deze vuurtoren lang leeg heeft gestaan, kwam een nieuwe eigenaar in 1968 er met zijn gezin in wonen.

In 1982 is Isla de los Lobos geclassificeerd als een natuurreservaat. In 1994 werd de uiteindelijke, officiële naam aan het eiland gegeven, Parque Natural Islote de Lobos.

Het beheer van Isla de los Lobos is sinds de eerste week van juni 2018 in particuliere handen, het bedrijf Martínez Cano, uit Alzira, dat ervaring heeft met duurzaam beheer van een gebied waarvan het niet de bedoeling is dat het zeer  toeristisch wordt. Er is dan ook maar één restaurant, Antoñito el Farero (Toontje de Vuurtorenwachter).

4 juni 2018 Corpus Christi op Lanzarote II

Zoals ik schreef op 1 juni waren gisteren de verschillende sacramentsprocessies. Die hebben we aan ons voorbij laten gaan maar we zijn wel gaan kijken naar de zoutkleden in San Bartolomé en Arrecife. Voor wie dat heeft gemist, hierbij een kleine impressie:

 

En natuurlijk niet te vergeten de kleine huiskapelletjes en de meisjes die als bruidje van Jezus meelopen in de processie.

 

1 juni 2018 Corpus Christi op Lanzarote

Voor de niet-katholieken onder ons: op Corpus Christi-dag wordt door de katholieke kerk de eerbied voor het allerheiligste sacrament, de hosti, gevierd. Deze dag vindt altijd plaats op de tweede donderdag na pinksteren. Meestal vind er dan ook een sacramentsprocessie plaats. NB: een verbod hiertoe stond vanaf 1848 tot 1983 in de Nederlandse grondwet! Maar met name Brabant en Limburg hebben zich daarvan nooit veel aangetrokken.

Voor de Conejeros is het in ieder geval weer reden om een feestje te bouwen maar natuurlijk doen ze het weer een beetje anders: niet op de donderdag maar vanaf de zaterdagmiddag na pinksteren, morgen, 2 juni dus, worden er in diverse dorpen op straat de zogenaamde “alfombras de sal” (zoutkleden) gemaakt van het zeezout van Lanzarote uit Salinas de Janubio bij El Golfo en Salinas de Los Cocoteros bij Mala. Op zondag 3 juni loopt de sacramentsprocessie over deze zoutkleden.

Als je de kleurige zoutkleden wilt zien volledig en in tact, moet je er dus heen vanaf zaterdagmiddag tot zondagmorgen!

Hoewel ze op verschillende plaatsen te zien zijn, zie ook Evenementen, hebben we gehoord dat die in Arrecife het meest indrukwekkend zijn.