Weer – wetenswaardigheden

29 juni 2018 Zomer op Lanzarote

Iedereen weet natuurlijk dat de astronomische zomer op het noordelijk halfrond begint rond 21 juni en eindigt op 23 september, als de zomerzonnewende plaatsvindt. De zon bereikt die dag de hoogste stand boven de horizon en de dag duurt het langst.

De meteorologische zomer kent andere tijdstippen. Deze zomer begint op het noordelijk halfrond op 1 juni en eindigt op 1 september.

Op Lanzarote kennen we nog een andere periode. Als je kijkt naar de tijdstippen waarop musea en andere bezienswaardigheden open zijn “in de zomer”, dan blijkt dat de Lanzarotische zomer officieel begint op 15 juli en eindigt op 15 september.

22 april 2018 Calima

De Calima, ook wel Sirocco, Siroc of Jugo, is een noordoostelijke wind, die hete en droge lucht uit de Sahara naar het noorden voert en blaast vanuit Libië stof over Zuid-Europa

De Calima begint door een warme, droge, tropische luchtmassa die naar het noorden wordt gedrukt door lage-druk-cellen die zich via de Middellandse Zee naar het oosten verschuiven. De hetere, drogere continentale lucht mengt met de koudere, nattere lucht van de maritieme cycloon en de tegen-de-klok-indraaiende circulatie duwt de gemixte lucht naar de zuidkusten van Europa.

De lucht, die de Calima aanvoert, is verontreinigd met zand en stof dat in de landen rond de Middellandse Zee met regen naar beneden komt. In Griekenland wordt de “rode regen” brengende wind de Gharbi genoemd. Op satellietopnamen is het spoor van zand en stof dat de Middellandse Zee oversteekt terug te vinden en als de luchtstromingen in een groot deel van Europa zuidelijk zijn kan het stof veel verder noordwaarts komen. Ook in Nederland bevat de regen soms uit de Sahara afkomstig stof.

Deze winden met snelheden van bijna 100 kilometer per uur komen het meeste voor tijdens de lente maar kan het hele jaar door optreden. De hoogtepunten zijn in maart en november.

De Calima zorgt voor stoffige en droge condities langs de noordelijke kust van Afrika, storm in het Middellandse Zeegebied, en koud, nat weer in Europa. De Calima duurt doorgaans een halve dag of enkele dagen. Mensen kampen met problemen door de stoffige hitte langs de Noord-Afrikaanse kustregio’s of met de koudere vochtigheid in Europa. Het stof dat de Calima met zich meebrengt kan schade toebrengen aan machineapparaten en woningen.

De woestijnwind, die ook wel de Afrikaanse pest wordt genoemd, leidt bij een deel van de bevolking tot verschijnselen als migraine en slapeloosheid. De hete wind houdt de mensen ook ‘s nachts uit de slaap omdat het dan weinig afkoelt. In het uiterste zuiden van Italië komt de temperatuur onder deze omstandigheden soms de hele nacht niet onder de 30 graden en overdag kan het in het uiterste zuiden van Europa 40 tot 45 graden worden.

Sirocco is het Arabische woord voor oostelijk, maar toch staat de naam voor een zuidelijke wind. Op sommige plekken staat deze wind echter bekend als de qiblih (wat “zuidelijk” in het Arabisch is). De Arabische benaming Sirocco houdt verband met lagedrukgebieden die in het gebied van de Middellandse Zee naar het oosten trekken. Aan de voorzijde van zo een depressie steekt een zuidenwind op die de hete woestijnlucht meevoert.

Veel landen hebben een eigen naam aan deze wind gegeven: Chergui (Algerije), Chili (Tunesië), Ghibli (Libië), Khamsin (Egypte), Sharkiye (Jordanië), Shamal (Irak) en Sharav (Israël). De Spanjaarden spreken over de leveche, op de Canarische Eilanden waait dus de Calima, maar Italiaanse, Griekse en Franse (Corsica) weerberichten hebben het over de Sirocco. In het algemeen komt de temperatuur dankzij deze woestijnwind zo’n 10 graden boven het normale gemiddelde te liggen en daalt de relatieve luchtvochtigheid in de landen ten zuiden van de Middellandse Zee tot minder dan 30%. Boven zee pikt de lucht vocht op zodat de Calima in het zuiden van Griekenland, Italië en Spanje benauwd aanvoelt.

De Calima die neerslaat aan de kust van Frankrijk is vochtiger en staat bekend als de Marin.

De Volkswagen Scirocco en de Maserati Ghibli zijn naar deze wind genoemd.

(Uit: Wikipedia)

4 maart 2018 Nog één keer over het – slechte – weer!

Januari en februari, het waren natte en winderige maanden. Sterker nog, het waren de koudste januari en februari van de laatste 40 jaar, met veel wind, veel regen en zelfs hagelstenen, zie ook hieronder, 31 januari 2018.

Temperaturen van ‘s nachts 5 à 6 graden zijn voorgekomen.

Natuurlijk brak ook de zon regelmatig door maar dit was toch onvoldoende om het heel behagelijk te maken. De winkels die elektraverwarmingselementen verkochten deden goede zaken en moesten zelfs regelmatig “nee” verkopen, uitverkocht. Wij hebben onze huurders ook van verwarming voorzien; tenslotte kom je hier voor de warmte.

Maar het geeft aan dat dit weer hier een ongekend fenomeen is en zeer uitzonderlijk.

Voor ons is het geen drama, hoewel ook wij liever goed weer hebben. Maar we kunnen we de rest van het jaar van genieten. Voor veel mensen die hun koude en natte land wilden ontvluchten, is Lanzarote echter de afgelopen weken wat dat betreft dan ook een teleurstelling geworden. De plaatselijke boeren waren overigens erg blij!

Maar hopelijk heeft iedereen van deze nood een deugd gemaakt en dus

  • veel gewinkeld en iets leuks gescoord in bijvoorbeeld winkelcentrum Deiland dat voor ieder wat wils iets biedt, gelegen bij El Descansito en La Gangita om de hoek,
  • alle hoogtepunten bezocht die het ook goed doen bij slecht weer, zoals de Cuevas de los Verdes,
  • diverse musea bezocht, zoals het museum van César Manrique in Tahiche en zijn voormalig woonhuis in Haría,
  • gesurfd of gedoken, want nat wordt je dan toch al.

Inmiddels is het weer zoals het moet zijn en is het weer back to normal. De bovenstaande activiteiten zijn overigens ook te doen bij mooi weer…….

Kom dus genieten op Lanzarote, nog dit jaar of kom gerust terug volgend jaar in januari of februari, want zoals gezegd, het waren uitzonderlijke weken en de kans dat dit volgend jaar weer zo zal zijn, is uitermate klein.

Afbeeldingsresultaat voor foto van zon

 

31 januari 2018 Lanzarote ook wat wit

Niet alleen op het vasteland van Spanje was het zeer slecht weer, ook op de Canarische Eilanden was het de afgelopen week niet best. Op Tenerife en Gran Canaria is veel sneeuw gevallen en was de Teide zelfs een paar dagen afgesloten.

Maar ook op Lanzarote was het zo hier en daar even wit; geen sneeuw maar wel hagel.

Naar boven