Toeristische info 10 – Lanzarote en César Manrique

22 juni Lanzarote is weer open! Toeristische info – 10 – Lanzarote en César Manrique – Slot

¡Sí! De noodtoestand in Lanzarote is beëindigd, de grenzen zijn geopend en we verkeren in het nieuwe normaal. Kort gezegd betekent dit dat restaurants, bars en winkels weer open zijn, Lanzarote weer met verschillende maatschappijen per vliegtuig bereikbaar is – zie ook Vliegtuig –  en stranden en toeristische centra weer bezocht kunnen worden. Mondkapjes zijn tot op heden verplicht in winkels en in de openbare ruimtes dáár waar 1,5 meter afstand houden lastig is. Natuurlijk worden El Descansito en La Gangita goed gedesinfecteerd en staat er direct bij binnenkomst desinfecterende handgel klaar.

Omdat derhalve de toeristisch interessante plaatsen weer bezocht kunnen worden, sluiten we de serie Toeristische info af met deel 10 over César Manrique die zo belangrijk is geweest voor Lanzarote en nog steeds is, en met wat fimpjes over Lanzarote.

Terecht is er op Lanzarote een Fundación César Manrique. Deze is gevestigd in zijn voormalige woonhuis in Tahice. Dit woonhuis kan natuurlijk worden bezichtigd.

Bovendien beheert de Fundación het  woonhuis in Haría waarin Manrique tot aan zijn dood in 1992 heeft gewoond. Ook dit woonhuis is te bezichtigen. 

Er is een aardige reportage over César Manrique en films in 7 delen over zijn leven en werk. Hoewel het helaas alleen in het Spaans is, willen we het jullie toch niet onthouden. Bijzonder is ook de documentaire Los Manos, meer info: Los Manos, te zien in Jameos del Agua. De trailer is alleen in het Spaans maar de documentaire wordt in het Engels ondertiteld. Er komen diverse mensen aan het woord die met Manrique de verschillende gebouwen hebben vormgegeven, waarbij je een kijkje krijgt in het denken van Manrique – niets was onmogelijk hoewel dat wel zo leek – hoeveel jaren er met de bouw van één locatie gemoeid zijn geweest – soms tientallen – en met wat voor – vaak gebrekkig – gereedschap de gebouwen tot stand zijn gebracht.

Hier kun je meer lezen over zijn werk en zijn biografie lezen. Manrique heeft er kort gezegd voor gezorgd dat hedentendage billboards nog steeds niet in het straatbeeld aanwezig zijn, dat (op enige uitzonderingen na) de hoogte van de huizen niet meer is dan palmhoog en dat de huizen in het algemeen wit zijn. Bovendien heeft hij gezorgd voor kleurrijke schilderijen, fraaie sculpturen, waaronder de windorgels die op diverse plaatsen op Lanzarote staan, en een aantal ingenieuze gebouwen, waarbij hij gebruik heeft gemaakt van de van oorsprong aanwezig lava en lavatunnels.

Op de startpagina van onze website staan links naar diverse filmpjes over Lanzarote. Ik wil daar graag nog aan toevoegen Lanzarote, A unique island, Looking for a dream en Feel Lanzarote.

Wij eindigen graag met het filmpje The Lanzarote Effect.

Het effect, zo zegt men, “dat je wordt getransporteerd naar een ander universum, dat je gaat naar plaatsen waar je normaal gesproken alleen van kunt dromen. Waar de essentie van het eiland een stempel op je ziel achterlaat, nog lang nadat je het eiland hebt verlaten”

Dat dit effect er is, daar zijn wij van overtuigd. Net zoals wij ervan overtuigd zijn dat ook jullie het effect zullen ervaren. Wij doen er in ieder geval alles aan om voor jullie de condities hiervoor zo optimaal mogelijk te maken.

In het vervolg zullen we weer, zoals gebruikelijk in de afgelopen jaren – zie ook ons archief – in nieuws regelmatig berichten over evenementen (voor zover mogelijk in het nieuwe normaal),  sporten en andere  wederwaardigheden.

Graag tot ziens op Lanzarote!