Toeristische info in vogelvlucht

22 juni Lanzarote is weer open! Toeristische info – 10 – Lanzarote en César Manrique – Slot

¡Sí! De noodtoestand in Lanzarote is beëindigd, de grenzen zijn geopend en we verkeren in het nieuwe normaal. Kort gezegd betekent dit dat restaurants, bars en winkels weer open zijn, Lanzarote weer met verschillende maatschappijen per vliegtuig bereikbaar is – zie ook Vliegtuig –  en stranden en toeristische centra weer bezocht kunnen worden. Mondkapjes zijn tot op heden verplicht in winkels en in de openbare ruimtes dáár waar 1,5 meter afstand houden lastig is. Natuurlijk worden El Descansito en La Gangita goed gedesinfecteerd en staat er direct bij binnenkomst desinfecterende handgel klaar.

Omdat derhalve de toeristisch interessante plaatsen weer bezocht kunnen worden, sluiten we de serie Toeristische info af met deel 10 over César Manrique die zo belangrijk is geweest voor Lanzarote en nog steeds is, en met wat fimpjes over Lanzarote.

Terecht is er op Lanzarote een Fundación César Manrique. Deze is gevestigd in zijn voormalige woonhuis in Tahice. Dit woonhuis kan natuurlijk worden bezichtigd.

Bovendien beheert de Fundación het  woonhuis in Haría waarin Manrique tot aan zijn dood in 1992 heeft gewoond. Ook dit woonhuis is te bezichtigen. 

Er is een aardige reportage over César Manrique en films in 7 delen over zijn leven en werk. Hoewel het helaas alleen in het Spaans is, willen we het jullie toch niet onthouden. Bijzonder is ook de documentaire Los Manos, meer info: Los Manos, te zien in Jameos del Agua. De trailer is alleen in het Spaans maar de documentaire wordt in het Engels ondertiteld. Er komen diverse mensen aan het woord die met Manrique de verschillende gebouwen hebben vormgegeven, waarbij je een kijkje krijgt in het denken van Manrique – niets was onmogelijk hoewel dat wel zo leek – hoeveel jaren er met de bouw van één locatie gemoeid zijn geweest – soms tientallen – en met wat voor – vaak gebrekkig – gereedschap de gebouwen tot stand zijn gebracht.

Hier kun je meer lezen over zijn werk en zijn biografie lezen. Manrique heeft er kort gezegd voor gezorgd dat hedentendage billboards nog steeds niet in het straatbeeld aanwezig zijn, dat (op enige uitzonderingen na) de hoogte van de huizen niet meer is dan palmhoog en dat de huizen in het algemeen wit zijn. Bovendien heeft hij gezorgd voor kleurrijke schilderijen, fraaie sculpturen, waaronder de windorgels die op diverse plaatsen op Lanzarote staan, en een aantal ingenieuze gebouwen, waarbij hij gebruik heeft gemaakt van de van oorsprong aanwezig lava en lavatunnels.

Op de startpagina van onze website staan links naar diverse filmpjes over Lanzarote. Ik wil daar graag nog aan toevoegen Lanzarote, A unique island, Looking for a dream en Feel Lanzarote.

Wij eindigen graag met het filmpje The Lanzarote Effect.

Het effect, zo zegt men, “dat je wordt getransporteerd naar een ander universum, dat je gaat naar plaatsen waar je normaal gesproken alleen van kunt dromen. Waar de essentie van het eiland een stempel op je ziel achterlaat, nog lang nadat je het eiland hebt verlaten”

Dat dit effect er is, daar zijn wij van overtuigd. Net zoals wij ervan overtuigd zijn dat ook jullie het effect zullen ervaren. Wij doen er in ieder geval alles aan om voor jullie de condities hiervoor zo optimaal mogelijk te maken.

In het vervolg zullen we weer, zoals gebruikelijk in de afgelopen jaren – zie ook ons archief – in nieuws regelmatig berichten over evenementen (voor zover mogelijk in het nieuwe normaal),  sporten en andere  wederwaardigheden.

Graag tot ziens op Lanzarote!

17 juni Toeristische info – 9 – Jameos del Agua

Jameos del Agua is een van de hoogtepunten van Lanzarote om te bezoeken. Je loopt door een lavatunnel, deel van een complex van lavatunnels waar ook Cueva de los Verdes onderdeel van is, zie ook hieronder Toeristische info 4, ontworpen door César Manrique in 1966. Je kunt wat eten en drinken in een van de restaurants, de albinoachtige kreeftjes bewonderen in het ondergronds meer, uniek in de wereld, wandelen door de tuinen en langs het azuurblauwe water, tot rust komen in het auditorium en aankopen doen in de winkel. Het bijbehorende museum is deels geopend, deels wordt het gerenoveerd.

Zie voor meer info: Jameos del Agua I en Jameos del Agua II en klik hier voor een filmpje.

Afbeeldingsresultaat voor jameos del agua
Afbeeldingsresultaat voor jameos del agua

7 juni Toeristische info – 8 – Jardín de Cactus

De Cactustuin, ontworpen door César Manrique in 1973, voornamelijk aangelegd in de jaren 1987 tot 1992 en geopend in 1990. Cactussen en vetplanten, meer dan 4500 exemplaren van 450 verschillende soorten, verdeeld over 13  families uit 5 continenten, en dit alles, gelegen in een oude steengroeve, gepresenteerd in de vorm van een amphitheater. Deze tuin is meer dan 5.000 m2 groot. Het is een explosie van vorm, kleur en maten. De wandelpaden lopen op diverse niveaus tussen de diverse cactussen en vetplanten door. Echt de moeite waarde om te bezoeken.

Meer informatie vind je in Cactustuin, Jardín de Cactus en een mooi visueel overzicht krijg je in een tweetal filmpjes, Jardín de Cactus film I en Jardín de Cactus film II.

Jardin De Cactus, Cactus, Lanzarote, España

29 mei Lanzarote is Corona-vrij

Goed nieuws! We hadden gelukkig al erg weinig besmettingen en slechts een handvol doden ten gevolge van corona maar nu is Lanzarote officieel corona-vrij. De laatste 2 patiënten die nog in het ziekenhuis lagen, zijn daar inmiddels ontslagen.

Er staat dus niets meer in de weg om heerlijk van Lanzarote te komen genieten zodra de vliegtuigen hier weer mogen landen, naar verwachting nog in de maand juni. We houden je daarover op de hoogte. La Gangita en El Descansito zijn natuurlijk geheel volgens de regels gedesinfecteerd en kunnen niet wachten om weer gasten te herbergen!

24 mei Toeristische info – 7 – Mirador del Río

Mirador del Río is een uitzichtpunt in het noorden van Lanzarote op een hoogte van 475 meter in een vroegere artillerie-garnizoenspost.

Het werd in 1973 ontworpen door de César Manrique. Het bouwwerk en de parkeerplaats zijn rond van vorm. Vanuit het bovenste terras heb je uitzicht op de kliffen van Famara, de zoutvlakten van de kust en het nabijgelegen 8e Canarische eiland La Graciosa.

Zie voor meer info: Mirador del Río I en Mirador del Río II en de beelden in de Film Mirador del Río.

9 mei Toeristische info – 6 – Timanfaya Nationaal Park

Wie de ziel van Lanzarote wil leren kennen, kan niet om het Nationaal Park Timanfaya heen. Oftewel de Montañas del Fuego, de Vuurbergen. Wederom een uniek stukje landschap in de wereld. Dit landschap is het resultaat van verschillende uitbarstingen tussen 1720 en 1736 en in 1824. Er is nauwelijks vegetatie, de bodem lijkt op een maanlandschap en de silhouetten van de vulkanen zijn adembenemend. Afhankelijk van de tijd van de dag en of het al dan niet bewolkt is, geven de vulkanen een andere kleurenpracht. Het blijft iedere keer weer heel indrukwekkend om te zien.

Klik hier voor wat meer informatie over Timanfaya in het Duits, het Spaans en het Engels

En natuurlijk zijn er ook mooie filmpjes om een indruk te krijgen, bijvoorbeeld Timanfaya Lanzarote, Montañas del Fuego en Timanfaya.

Geniet er van en een goed weekeind gewenst.

1 mei Toeristische info – 5 – Museo Atlántico

Het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd: duiken op Lanzarote. Er zijn hiervoor diverse mogelijkheden, zie ook de pagina Duiken, maar één mogelijkheid is zó bijzonder, dat het interessant is voor iedereen om erover te lezen en naar te kijken, althans dat denken wij, dus ook als je niet duikt, en dat is het Museo Atlántico, het eerste – en voor zover wij weten nog steeds het enige – onderwatermuseum in Europa, geopend in januari 2017. Het museum is 12 tot 14 meter diep en bestaat uit meer dan 300 betonnen beelden die door de Britse kunstenaar Jason deCaires Taylor werden geplaatst op de bodem van de zee voor de kust van Las Coloradas (Playa Blanca)

Zie ook: Atlantic Museum in het Engels en Museo Atlántico in het Spaans én, echt heel erg de moeite waard, de filmpjes op YouTube, Museo Atlántico Lanzarote, Whywedoit, Jason deCaires Taylor, trailer en wat langer maar wel boeiend TED talk door Jason deCaires Taylor, teeming with life, waarin meer wordt uitgelegd, er natuurlijk beelden worden getoond, én de filosofie erachter van de kunstenaar Jason deCaires Taylor duidelijk wordt.

Veel plezier en natuurlijk een heel fijn weekeind

9c170d32c2d99b45866ca8ee28d7ad61

24 april Toeristische info – 4 – Cueva de Los Verdes

Nieuwe toeristische info. Iets sneller dan gebruikelijk maar er is een goede aanleiding voor. Morgen vindt namelijk in de Cueva de Los Verdes een via YouTube (zonder publiek dus) gratis te bekijken pianoconcert plaats, 19.30 uur Lanzarotische tijd. Die zijn daar zeldzaam, dus denken wij de moeite waard om te vermelden. De akoestiek is super. Een heel klein voorproefje zie je hier: concert 25 april in Cueva de Los Verdes. Geniet er van!

En natuurlijk maken we dan van de gelegenheid gebruik om iets meer te vertellen over deze Cueva. Deze ligt in het noorden van Lanzarote, gemeente Haría, en maakt deel uit van het grottenstelsel waar ook Jameos del Agua deel van uitmaakt, behorende bij de vulkaan Corona. Een deel van deze 6 kilometer lange lavatunnel is met een gids te bezoeken. De lavatunnel is ontstaan ten gevolge van een eruptie  zo’n 3000 tot 5000 jaar geleden en komt uit in zee. In vroeger tijden werd deze grot gebruikt door mensen om zich te beschermen tegen wind, regen en piraten. Klik hier voor een klein filmpje en hier voor meer info in het Engels, Spaans of Duits. Zie ook: Cueva de los verdes

20 april Toeristische info – 3 – La Geria

La Geria is het wijngebied op Lanzarote, uniek in de wereld, aangelegd door de wijnbouwers vanaf de 18e eeuw, door het uitgraven van een kuil tussen de natuurlijke lagen lava van enkele meters diepte. In iedere kuil wordt een wijnrank geplaatst en daarom heen zijn muurtjes gebouwd om de wijnranken te beschermen tegen wind. Door de gaten in de muurtjes krijgt schimmel geen kans. Het is een heel bijzondere ervaring om er door heen te lopen. Regelmatig vinden er wandelingen plaats onder leiding van een gids maar omdat er ook wijnroutes zijn uitgestippeld, er is zelfs een app ontwikkeld, is het ook plezierig om er zonder gids rond te wandelen.

Zie voor verdere info onder La Geria op onze website.

En om een completer beeld te krijgen, is dit filmpje La Geria heel aardig om te zien.

La Geria, Lanzarote, Landschap, Spanje, Natuur, Berg

14 april Voucher – Tegoedbon – Cadeaubon voor El Descansito of La Gangita

Op dit moment is het zoals bekend niet mogelijk om op Lanzarote vakantie te vieren, maar hopelijk wel weer op – korte – termijn!

Om vast in de stemming te komen hebben wij een Voucher – Tegoedbon – Cadeaubon ontwikkeld.
Leuk om te geven, nog leuker om te krijgen.
Iedere bon, zie onder, ook voor nadere voorwaarden, heeft een uniek nummer en wordt door ons op naam geregistreerd.
Indien jullie een bon kopen om cadeau te geven, is het derhalve noodzakelijk om de ontvanger niet alleen de bon te geven, maar ook aan te geven dat ze de naam van de gever bij de boeking moeten vermelden, zodat de bon slechts éénmaal gebruikt kan worden.

De bon kan voor ieder bedrag worden aangeschaft en is 5 jaar geldig. Na ontvangst van betaling, wordt de bon binnen 8 dagen per email toegezonden.

Neem voor meer info contact met ons op via de mail, WhatsApp of telefoon. Al onze contactgegevens staan op www.vakantielanzarote.info, evenals de beschikbaarheid van El Descansito en La Gangita (onder Verblijf).

12 april Toeristische info -2 – Stranden van Papagayo

Zoals we in deel 1 hebben aangegeven, zullen we de komende tijd toeristische info met jullie delen. We zullen de info zoveel mogelijk afwisselen, smaken verschillen immers, niet?

Vandaag geven we wat meer aandacht aan de stranden van Lanzarote. Op deze website vind je info over diverse stranden, maar de mooiste zijn toch wel de Playas Papagayo. Deze stranden liggen in het natuurpark Los Ajaches. De toegangsweg er heen is een beleving op zich. In the middle of nowhere staat een toegangshokje waar een bijdrage van € 3,00 (per auto) wordt gevraagd. Maar het is de moeite waard. Overigens kun je er ook (gratis) heen lopen vanuit het einde van Playa Blanca.

We vonden een aardig filmpje over deze stranden. Weliswaar is het commentaar in het Engels maar de beelden spreken ook voor zich. Voor iets meer info over deze stranden, klik hier voor Engels en hier voor Spaans.

Geniet ervan en natuurlijk heel fijne paasdagen gewenst.

5 april Toeristische info – 1 – El Monumento del Campesino

Waarschijnlijk hebben velen van jullie het al vernomen: gisteren is de noodtoestand verlengd tot 26 april en de Spaanse premier heeft daarbij aangegeven dat het zeer waarschijnlijk is dat er daarna nog een aantal verlengingen komen, wellicht in minder strenge vorm. Maar hoe dan ook, de kans dat jullie de komende maanden naar Lanzarote kunnen komen, lijkt erg klein.

Wij zullen daarom de komende tijd regelmatig op deze wijze toeristische info over Lanzarote publiceren. Een deel van deze info zal bij onze vaste bezoekers zeker bekend zijn, een ander deel is hopelijk juist verrassend en nieuw en voor wie nog nooit op Lanzarote is geweest, is het hopelijk een aanleiding om Lanzarote te komen bezoeken zodra het weer kan. Want los van het mooie weer, heeft Lanzarote veel moois en bijzonders te bieden.

El Monumento del Campesino
El Monumento del Campesino is een sculptuur op het geografisch middelpunt van Lanzarote, ontworpen door César Manrique. Het is een eerbetoon aan de tradities van Lanzarote en de vele beroepen die hier uitgevoerd werden en soms nog worden. Het monument staat al sinds het jaar 1968 bij een kruising bij het dorp Mozaga. Het beeldt een boer uit met zijn vee.

Engels: https://www.cactlanzarote.com/en/cact/casa-museo-del-campesino/
Duits: https://www.cactlanzarote.com/de/cact/casa-museo-del-campesino/
Spaans: https://www.cactlanzarote.com/es/cact/casa-museo-del-campesino/

Kijk ook naar de virtuele toer!

Monumento-al-Campesino-0351-1140x700