April 2018

24 april 2018 Een geit wordt moeder van een kameel

In Uga werd het kameeltje Tinguatón (eigenlijk een dromedaris maar Lanzaroten blijven over kameel spreken), van 6 weken oud, wees, omdat haar moeder ten gevolge van complicaties bij de geboorte, toen overleed. Normaal gesproken probeert men in zo’n geval de babykameel met geitenmelk groot te krijgen. In dit geval besloot de eigenaar van Tinguatón haar bij een geit te zetten die net kleintjes had gekregen. En het werkte: de geit accepteerde Tinguatón direct en de 2 zijn nu onafscheidelijk.

22 april 2018 Morgen is het Wereldboekendag en Sint Joris

Ook op Lanzarote wordt Sint Joris gevierd, zie ook Legende van Sint Joris. Maar waarom op 23 april? Omdat zowel Miguel de Cervantes als William Shakespeare op deze dag zijn gestorven, althans volgens de meeste overleveringen, heeft UNESCO deze dag gekozen als Dag van het Boek en is het op 23 april dus Wereldboekendag. Vrouwen geven hun man op deze dag dan ook een boek cadeau. Maar ja, vrouwen willen niet graag met lege handen staan en dus is er in de loop der jaren bedacht dat mannen op deze dag vrouwen een roos geven, op de naamdag van de heilige Sint Joris, de legende indachtig. Ook in het winkelcentrum Deiland in Playa Honda wordt hieraan bij onder andere de bloemenwinkel aandacht geschonken. Dus áls je in Playa Honda bent……

18 april 2018 Windspel in Arrieta (LZ-1) is weer terug

Het staat er weer, het “Veleta” een bronskleurig windspel (Juguete del Viento) met allerlei spiralen en hoedvormige bladen. Dit windspel is bijna altijd in beweging en geeft de windrichting aan. Het is een van de vele windspelen die door César Manrique zijn gemaakt en verspreid over Lanzarote staan. Ook in de Fundacíon César Manrique zijn er een aantal te bewonderen. Het is sinds juni 2017 voor € 10.300,00 gerestaureerd. Het is niet alleen opnieuw geschilderd maar ook ontroest en opnieuw in elkaar gezet zodat het weer beter draait. Delen die niet meer te repareren waren, zijn vervangen.

 

Afbeeldingsresultaat voor windspiel arrieta

14 april 2018 Kunst uit afvalmaterialen

In Winkelcentrum Deiland in Playa Honda is van 6 april tot 13 mei een expositie van sculpturen die zijn gemaakt van afvalmateriaal. Al het materiaal dat is gebruikt is opgehaald uit de natuur op Lanzarote en is door middel van een programma van een Geotag voorzien, zodat van elke sculptuur nog te zien is waar het materiaal vandaan komt. Je kunt voor Android toestellen een app downloaden die je in staat stelt op deze sculpturen met behulp van Geotag te volgen: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.app.papacria.

Hieronder 2 voorbeelden maar het is natuurlijk leuker om zelf te komen kijken, dus we verklappen niet alles.

9 april Ligt Lanzarote eigenlijk op Mars?

mars

Deze foto’s zijn gepubliceerd in GazetteLife-april 2018.

Wat blijkt? Wetenschappers van de ESA zijn volop bezig met de voorbereidingen voor een reis naar Mars in 2020, waar een robot monsters zal nemen van de grond, zodat onderzocht kan worden of er leven op Mars mogelijk is.

Tot die voorbereidingen hoort ook het in kaart brengen van materiaal dat vergelijkbaar is met het materiaal op Mars. Van dit materiaal is de allergrootste 3D-kaart ooit gemaakt. Zij hebben daarvoor uitgezocht het voor het publiek niet-toegankelijke deel van de Cueva de los Verdes op Lanzarote! Bijzonder toch?

En hoe extra leuk is het om het deel van de Cueva de los Verdes dat wel toegankelijk is onder begeleiding van een gids te bezoeken?

De ESA heeft overigens ook een film gemaakt waarbij je als het ware een 3D-reis maakt door het grottenstelsel:

3D-film van de ESA door de Cueva de los Verdes.

6 april 2018 Aanscherping van de regels

Ook op Lanzarote moeten we er aan geloven. De regels met betrekking tot het ontvangen van gasten zijn niet alleen aangescherpt maar er is ook in toenemende mate controle op een juiste naleving ervan. Wij hebben al maanden geleden de procedure in gang gezet om van La Gangita en El Descansito officieel een Vivienda Vacacional te maken. Maar we worden ook verplicht om van alle gasten boven de 16 jaar een kopie van het identiteitsbewijs te maken en dat binnen 24 uur na inchecken op te sturen naar de plaatselijke politie. Kijk dus niet raar op als wij om uw identiteitsbewijs vragen. Er is 1 voordeel: Lanzarote kent nog steeds geen toeristenbelasting!

3 april 2018 Live muziek op Lanzarote

Wie van live muziek houdt, komt op Lanzarote ook zeker aan zijn trekken.  Er zijn gedurende het jaar vele optredens van jazzmuzikanten, strijkkwartetten, salsabandjes etc. Veel van deze concerten noemen we in onze rubriek Actueel/Evenementen. En het gaat dan niet alleen om eenmalige concerten want vele optredens komen regelmatig terug. We zullen er af en toe een uitlichten. Vandaag de Lanzarote Big Band. Gelukkig voor onze gasten treden zij de laatste zaterdag van iedere maand op in Arrecife, op een steenworp afstand dus van La Gangita en El Descansito. In een goede ambiance bij het zwembad van het Gran Hotel met uitzicht op de baai, spelen zij van 22.00 tot 00.00. De entreeprijs bedraagt € 8,00. Wij waren er afgelopen zaterdag zelf.

     

Voor een impressie: Lanzarote Big Band

en: Lanzarote Big Band 1