Playa Honda – stad

Playa Honda

Souvenirshops? Broodje van Koot? Speeltoestellen in zee?
Je zult het niet aantreffen in Playa Honda.

Playa Honda is de kustplaats van de gemeente San Bartolomé, zoals bijvoorbeeld Scheveningen de kustplaats van de gemeente Den Haag is.

Het is nog niet zo heel lang geleden dat een kennis van ons, nu 55 jaar, als tiener met zijn familie naar Playa Honda ging om te recreëren en van bergen zand afrolde om in zee uit te komen. Meer dan een paar huizen op het strand, een paar vissersboten en een geitenpad langs zee, was er niet.

Dat is niet meer zo goed voorstelbaar nu, bedenkend dat meer dan 10.000 mensen hier in Playa Honda een huis hebben. Ook daardoor is er natuurlijk infrastructuur op allerlei gebied ontstaan: supermarkten, bakkers, groentewinkels, apotheken, kledingwinkels, kappers, bouwmarkten en een groot winkelcentrum, Deiland, met een grote variëteit aan winkels.
Maar ook leuke barretjes, goede restaurants en terrassen, waar natuurlijk de toeristen graag vertoeven maar vooral de locals die verre in de meerderheid zijn.
Playa Honda is namelijk met name een niet-toeristische stad waar voornamelijk mensen wonen die op Lanzarote werken.

Sinds een aantal jaren is de hele strandboulevard klaar, alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers, zodat je overdag en ’s avonds heerlijk rustig van een hapje en een drankje kunt genieten, uitstarend over zee, keuvelend met bekenden of kijkend naar voorbijgangers.
De sfeer is heel gemoedelijk.

En Playa Honda beschikt over een paar stranden met geel zand waar je heerlijk kunt zonnen. Weliswaar – of gelukkig zeggen wij – kunnen er hier geen bedden en parasols worden gehuurd maar je kunt gewoon de strandstoelen en parasols uit La Gangita en El Descansito mee nemen of een klein stukje verderop gaan, naar Matagorda of Puerto del Carmen, waar dit uitgebreid wordt aangeboden.

Een ander groot voordeel is dat de luchthaven zeer dichtbij is, zodat je niet eerst een uur met een bus of taxi hoeft te reizen om op de plaats van bestemming aan te komen. En omdat we op Lanzarote meestal wind uit het Noorden hebben, nemen de vliegtuigen meestal een dusdanige baan dat je ze niet hoort.

Natuurlijk maakt het uit waar je in Playa Honda verblijft maar La Gangita (200 meter) en El Descansito (50 meter) zijn zó dicht bij de strandboulevard gelegen, dat je volop kunt genieten.