Juni 2020

22 juni Lanzarote is weer open! Toeristische info – 10 – Lanzarote en César Manrique – Slot

¡Sí! De noodtoestand in Lanzarote is beëindigd, de grenzen zijn geopend en we verkeren in het nieuwe normaal. Kort gezegd betekent dit dat restaurants, bars en winkels weer open zijn, Lanzarote weer met verschillende maatschappijen per vliegtuig bereikbaar is – zie ook Vliegtuig –  en stranden en toeristische centra weer bezocht kunnen worden. Mondkapjes zijn tot op heden verplicht in winkels en in de openbare ruimtes dáár waar 1,5 meter afstand houden lastig is. Natuurlijk worden El Descansito en La Gangita goed gedesinfecteerd en staat er direct bij binnenkomst desinfecterende handgel klaar.

Omdat derhalve de toeristisch interessante plaatsen weer bezocht kunnen worden, sluiten we de serie Toeristische info af met deel 10 over César Manrique die zo belangrijk is geweest voor Lanzarote en nog steeds is, en met wat fimpjes over Lanzarote.

Terecht is er op Lanzarote een Fundación César Manrique. Deze is gevestigd in zijn voormalige woonhuis in Tahice. Dit woonhuis kan natuurlijk worden bezichtigd.

Bovendien beheert de Fundación het  woonhuis in Haría waarin Manrique tot aan zijn dood in 1992 heeft gewoond. Ook dit woonhuis is te bezichtigen. 

Er is een aardige reportage over César Manrique en films in 7 delen over zijn leven en werk. Hoewel het helaas alleen in het Spaans is, willen we het jullie toch niet onthouden. Bijzonder is ook de documentaire Los Manos, meer info: Los Manos, te zien in Jameos del Agua. De trailer is alleen in het Spaans maar de documentaire wordt in het Engels ondertiteld. Er komen diverse mensen aan het woord die met Manrique de verschillende gebouwen hebben vormgegeven, waarbij je een kijkje krijgt in het denken van Manrique – niets was onmogelijk hoewel dat wel zo leek – hoeveel jaren er met de bouw van één locatie gemoeid zijn geweest – soms tientallen – en met wat voor – vaak gebrekkig – gereedschap de gebouwen tot stand zijn gebracht.

Hier kun je meer lezen over zijn werk en zijn biografie lezen. Manrique heeft er kort gezegd voor gezorgd dat hedentendage billboards nog steeds niet in het straatbeeld aanwezig zijn, dat (op enige uitzonderingen na) de hoogte van de huizen niet meer is dan palmhoog en dat de huizen in het algemeen wit zijn. Bovendien heeft hij gezorgd voor kleurrijke schilderijen, fraaie sculpturen, waaronder de windorgels die op diverse plaatsen op Lanzarote staan, en een aantal ingenieuze gebouwen, waarbij hij gebruik heeft gemaakt van de van oorsprong aanwezig lava en lavatunnels.

Op de startpagina van onze website staan links naar diverse filmpjes over Lanzarote. Ik wil daar graag nog aan toevoegen Lanzarote, A unique island, Looking for a dream en Feel Lanzarote.

Wij eindigen graag met het filmpje The Lanzarote Effect.

Het effect, zo zegt men, “dat je wordt getransporteerd naar een ander universum, dat je gaat naar plaatsen waar je normaal gesproken alleen van kunt dromen. Waar de essentie van het eiland een stempel op je ziel achterlaat, nog lang nadat je het eiland hebt verlaten”

Dat dit effect er is, daar zijn wij van overtuigd. Net zoals wij ervan overtuigd zijn dat ook jullie het effect zullen ervaren. Wij doen er in ieder geval alles aan om voor jullie de condities hiervoor zo optimaal mogelijk te maken.

In het vervolg zullen we weer, zoals gebruikelijk in de afgelopen jaren – zie ook ons archief – in nieuws regelmatig berichten over evenementen (voor zover mogelijk in het nieuwe normaal),  sporten en andere  wederwaardigheden.

Graag tot ziens op Lanzarote!

17 juni Toeristische info – 9 – Jameos del Agua

Jameos del Agua is een van de hoogtepunten van Lanzarote om te bezoeken. Je loopt door een lavatunnel, deel van een complex van lavatunnels waar ook Cueva de los Verdes onderdeel van is, zie ook hieronder Toeristische info 4, ontworpen door César Manrique in 1966. Je kunt wat eten en drinken in een van de restaurants, de albinoachtige kreeftjes bewonderen in het ondergronds meer, uniek in de wereld, wandelen door de tuinen en langs het azuurblauwe water, tot rust komen in het auditorium en aankopen doen in de winkel. Het bijbehorende museum is deels geopend, deels wordt het gerenoveerd.

Zie voor meer info: Jameos del Agua I en Jameos del Agua II en klik hier voor een filmpje.

Afbeeldingsresultaat voor jameos del agua
Afbeeldingsresultaat voor jameos del agua

7 juni Toeristische info – 8 – Jardín de Cactus

De Cactustuin, ontworpen door César Manrique in 1973, voornamelijk aangelegd in de jaren 1987 tot 1992 en geopend in 1990. Cactussen en vetplanten, meer dan 4500 exemplaren van 450 verschillende soorten, verdeeld over 13  families uit 5 continenten, en dit alles, gelegen in een oude steengroeve, gepresenteerd in de vorm van een amphitheater. Deze tuin is meer dan 5.000 m2 groot. Het is een explosie van vorm, kleur en maten. De wandelpaden lopen op diverse niveaus tussen de diverse cactussen en vetplanten door. Echt de moeite waarde om te bezoeken.

Meer informatie vind je in Cactustuin, Jardín de Cactus en een mooi visueel overzicht krijg je in een tweetal filmpjes, Jardín de Cactus film I en Jardín de Cactus film II.

Jardin De Cactus, Cactus, Lanzarote, España