Rondom Caldera Blanca

Rondom Caldera Blanca, 458 meter 3.10 uur

Dans op de vulkanen – spectaculaire wandeling aan de noordrand van de vuurbergen.

Met haar witte kalkkorsten onderscheidt Caldera Blanca zich duidelijk van de zwart, rood en okergeel gekleurde vuurbergen. De ongeveer 3000 jaar oude krater is met een diameter van bijna een kilometer een van de grootste in zijn soort op Lanzarote.
De fascinerende wandeling loopt direct langs de brede kraterrand en biedt een schitterende blik in de ketel en op het omliggende vulkaanlandschap.

Beginpunt: als je met de auto uit Yaiza komt, passeer je op de LZ-67 het bezoekerscentrum van het nationaal park (Centro de Visitantes), precies 1,5 km daarna takt kort voor de toegang tot het plaatsje Mancha Blanca links een veldweg af (PR-LZ 19). Parkeergelegenheid na krap 1 km bij een keerkring, 250 meter.
Met bus 16 rijdt je van Arrecife naar Mancha Blanca. Bij de kruising bij het sportterrein volg je de LZ-67 in de richting van Centro Cultural/P.N. Timanfaya licht naar beneden en passeer je na een snackbar en een supermarkt 2 straten die naar links gaan. Na 800 meter slaat in een scherpe hoek een teerstraatje scherp rechtsaf, rechtuit begint de veldweg. 20 minuten extra reistijd als je heen en weer terugloopt.

Hoogteverschil: stijgend en dalend, 350 meter elk.

Zwaarte: wandeling op lavapaden en paadjes, voor de beklimming en afdaling van Caldera Blanca moet je tredzeker zijn en geen last hebben van hoogtevrees. Wees voorzichtig bij sterke wind!

Eten en drinken: er is een snackbar naast de supermarkt in Mancha Blanca.

De wandeling begint bij de westrand van Mancha Blanca. De veldweg die aftakt van de LZ-67 (PR-LZ l9). loopt precies naar de elegant gewelfde krater van Caldera Blanca en de daarvoor gelegen Montaña Caldereta. De weg wordt omgeven door stapelmuren, waarachter wat wijn wordt verbouwd. Enkele vijgenbomen zorgen voor groene kleurstipjes. Je blijft voortdurend op de hoofdweg en bereikt na 10 minuten een keerplaats. Naast een informatiebord begint een sintelpaadje dat licht omhoog en omlaag gaat door het bizarre lavalandschap en dat in de richting van Montaña Calderata |oopt. Aan de kant van de weg groeit Gorse bloem die als pioniersplant zelfs op onherbergzame lava kan groeien. Aangekomen aan de voet van Montaña Caldereta loopt het paadje een stuk naar boven langs de kraterhelling. De lava die loopt tot aan de berg heeft echter een begaanbare strook vrijgelaten. Bi} vervallen steenhutten opent zich de kraterrand en maakt de met wolfsmelk begroeide kraterbodem toegankelijk.
Tegenover de steenhutten gaat het paadje verder en loopt omhoog langs de kraterhelling. Al gauw loop je ongeveer 20 meter boven de voet van de berg. Rechtsonder zie je een pad door de lavazee lopen, dat wordt je terugweg. Ruim 5 minuten na de steenhutten kom je weer bij lava. Aan de rechterkant leidt een door een steenmannetje gemarkeerd paadje door de smalle lavazee naar Caldera Blanca, op sommige plaatsen loop je over lavaplaten.
Aan de voet van Caldera Blanca draai je je naar rechts en na 40 meter bereik je een duidelijk zichtbaar bergpad, dat schuin omhoog loopt naar de rand van Caldera. Vanaf de kraterrand heb je een indrukwekkend uitzicht in de imposante ketel van Caldera. Ook de top is nu zichtbaar. Je begint de wandeling rondom Caldera met de klok mee en klimt op de brede kraterrand naar de trigonometrische zuil van Caldera Blanca (458 meter) . Van de uitzichten heb je een grandioze rondblik: in het zuiden verheffen zich de vuurbergen, in het oosten liggen de dorpjes Mancha Blanca en Tinajo, in het noordoosten daalt het land steil in zee af van Risco de Famara.
Na uitgebreid van het uitzicht te hebben genoten daal je nu af via de naar het westen afvallende kraterrand. Links verbindt een zadel Caldera Blanca met de krater ernaast, Risco Quebrado. Je blijft echter op de kraterrand en loopt nu iets steiler omlaag, maar wel op een platgetreden paadje naar het laagste punt van de rand. Wanneer je niet op een platgetreden pad in de ketel wilt afdalen, let je op steenmannetjes en oriënteer je je licht links, je verlaat dus de kraterrand. Een oud herderspad loopt naar beneden aan de westkant van Caldera. Weer aangekomen bij de voet van Caldera Blanca kom je bij een dwarslopende grindpiste. Links zou je bi] Casas del lslote komen, je gaat echter rechtsaf in de richting van Montaña Teneza. Bij een splitsing na 50 meter blijf je op de hoofdweg, die direct langs de voet van Caldera loopt.
De grindpiste eindigt bij een keerkring. Half links daarvan begint de aan het begin vermelde, met steenmannetjes gemarkeerde weg, die door de lavazee teruggaat naar Montaña Caldereta.
Vlak bij de toegang tot de kraterketel kom je weer bij het paadje dat al bekend is van de heenweg en dat je terugbrengt naar de wandelplaats in Mancha Blanca. (Uit: Lanzarote, de mooiste kust- en vulkaanwandelingen door Rolf Goetz)