Nieuws

30 december En weer een jaar voorbij…….

Precies 1 jaar geleden wensten wij iedereen een gezond en gelukkig 2021. Gaven we aan dat Lanzarote een baken in donkere tijden zou zijn en blijven. Hoopten we dat er weer veel gereisd zou kunnen worden. En natuurlijk dat het, Covid indachtig, een ander jaar dan 2020 zou zijn. Tja, wat daarvan te zeggen? Ja, het was nog steeds prima toeven op Lanzarote. En ja, we hebben wat meer kunnen reizen, zij het binnen Europa. Ook hebben we weer veel gasten kunnen ontvangen. Maar voor het overige is het voor velen toch een jaar geworden waarin Covid overheerste, met vaccins, boosters, veel ziekenhuisopnames, slechts een handvol grote evenementen, vervroegde sluiting van horeca etc met als klap op de vuurpijl een harde lockdown (in Nederland). Een zeer hard gelag, voor ondernemers, voor gezinnen, voor kinderen en voor ouderen. Wederom spreken we daarom uit dat 2022 een ander jaar gaat worden, lees een normaler jaar. Dat Covid wellicht blijft rondwaren maar niet meer dan een griepje zal veroorzaken. Dat het aantal ziekenhuisopnames ten gevolge van Covid laag zal zijn zodat mensen weer de benodigde “normale” zorg krijgen. Dat er geen lockdowns – hard of anderszins – meer afgekondigd hoeven te worden. Kortom, een jaar zoals vóór Covid. Wij wensen iedereen een gezond, zonnig en uitbundig 2022.

1 november Appartement El Descansito in de top 10 beste hotels op de Canarische Eilanden

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Lanzarote_1-620x465.jpg

Bij toeval bekeek ik gisteren de lijst van Zoover met de Top 10 beste hotels op de Canarische Eilanden. Tot mijn grote verbazing zie ik daarop ons appartement El Descansito staan! Terwijl wij niet eens een hotel zijn. Maar om in deze Top 10 te staan…….hoe leuk is dat! Overigens worden we op Booking.com ook hogelijk gewaardeerd, met een 9.7. Voor wie wil lezen wat Zoover er over te zeggen heeft, klik hier.

9 oktober De luis van Lanzarote…..

Luizen, normaal wil je er liever niets mee te maken hebben. Hoe anders is dit met de schildluizen van Lanzarote, oftewel de Cochinilla! Veel geld waard. Nou ja, vroeger dan. Maar het is wel een interessant beestje en ze worden bij ons nog steeds gekweekt. Meer weten? Lees het artikel dat hierover in Spanjevandaag is gepubliceerd.

Plagas de los jardines / Cochinilla - Jardín Sostenible

12 september Fiestas de los Dolores 2021

We hebben er al eens eerder over geschreven, de Fiestas de los Dolores. Een dagenlang feest met allerlei activiteiten, zoals een kermis, een kunstnijverheidsbeurs, hardloopwedstrijden (echt steil vulkaan op, zie foto), optredens etc. Wij waren er zelf vandaag en het was weer gezellig druk. Voor wie op het eiland is, het duurt nog tot en met woensdag 15 september. Voor het programma, kijk hier. Voor wie niet hier is, volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen.

10 september Lanzarote heeft er een bezienswaardigheid bij!

Sinds enkele dagen heeft Lanzarote er een bezienswaardigheid bij! En wel in de stijl van César Manrique. De Mirador de Haría. Met zijn spectaculaire loopbruggen heb je een mooi uitzichtspunt over de stranden van Arrieta en Punta Mujeres en over Haría, de stad van de 1000 palmen. Goed te combineren met een bezoek aan Haría, de laatste woonplaats van César Manrique, en waar iedere zaterdagochtend een kunst- en levensmiddelenmarkt is, om daarna heerlijk te lunchen aan zee bij Casa de la Playa, nét vóór Arrieta.

El Mirador de Haría: el renacer del balcón del norte de Lanzarote - La  Provincia

26 augustus Het gewone leven neemt weer langzaam een aanvang op Lanzarote

De afgelopen periode was het in verband met corona niet echt inspirerend om over Lanzarote te schrijven. Want ja, vluchten werden geannuleerd en evenementen werden afgelast. Het lijkt er op dat we dit (goeddeels en met soms nog wat beperkende maatregelen) achter ons kunnen laten. De markten zijn weer open, op het strand van La Concha in Playa Honda is het gezellig druk maar met nog veel plaats om op gepaste afstand te verblijven, nieuwe cafe’s en restaurants zijn geopend, bijvoorbeeld La Orilla Beach Bar op de strandboulevard, de centra van César Manrique zijn weer geopend, ook de bijzondere toegangen daartoe, de Insólita’s, en het weer is, daar is niets aan veranderd, heerlijk zoals altijd.

Helaas worden de meeste evenementen pas kort tevoren bekend gemaakt maar zodra we iets weten, publiceren we dat uiteraard op de pagina Evenementen. Een aantal evenementen staan er al weer op!

Het is voor ons in ieder geval een goed moment om weer met regelmaat te publiceren op onze website en FaceBook, óók op de pagina Playa Honda is the place to be.

En wat is er leuker dan om met een vrolijk (reclame)filmpje af te sluiten!

24 mei De Europese Dag van de Nationale Parken

Vandaag is de Europese Dag van de Nationale Parken. Ook Spanje besteedt hier aandacht aan. Er is een lijst met 15 Parques Nacionales en in de meeste hiervan worden activiteiten en speciale tours georganiseerd. Óók op Lanzarote, in het Nationaal Park Timanfaya. Zie verdere info in Spanje Vandaag en in ons artikel over het Park Timanfaya.

12 april Senderismo weer gestart

We zijn erg blij dat Senderismo per 1 april weer is begonnen met de wekelijkse wandelingen onder leiding van een gids, in kleine groepjes, maximaal 20 personen. De wandelingen zijn onderverdeeld in makkelijk, gemiddeld en moeilijk en variëren in duur van 2 tot 4 uur. Heel Lanzarote wordt aangedaan, ze gaan van noord tot zuid en van west naar oost. We hebben al diverse malen met ze gewandeld en nog niet een keer eenzelfde route gelopen. We komen ook op plekken die we zelf niet zo snel gevonden zouden hebben. Iedereen kan zich inschrijven, maar vol=vol. Dus als je naar Lanzarote komt en een wandeling wilt meelopen, zorg dan dat je er tijdig bij bent. Je kunt via de website inschrijven, zie boven bij Senderismo.

Hieronder wat foto’s van de wandelingen van de afgelopen 2 keer, rond Haría/Tabayesco en Tinajo.

28 maart Lanzarote ook sporteiland

In de niet-corona tijd waren er vele sportevenementen, van zeilen tot hardlopen en van fietsen tot golfen. En óók extreme sporten, waaronder een van ‘s werelds moeilijkste Ironman. Zie ook Activiteiten.

Zoals voorstelbaar lag ook dit het afgelopen jaar op zijn gat. Hoe leuk was het in dat kader om hier vorige week de internationale zeilwedstrijden te hebben, in de haven van Playa Blanca. Voor sommige landen dé mogelijkheid om zich alsnog te plaatsen voor de Olympische spelen en voor andere om te oefenen. We zijn 2 dagen gaan kijken. Wat een lekker sfeertje en leuk om te zien. Ik kon het de laatste dag niet laten om even op het podium – natuurlijk op plaats 1 – te gaan staan. Hopelijk komen de sportevenementen snel weer terug. De deelnemers waren zeer enthousiast over Lanzarote en de voorzieningen hier. “Voor herhaling vatbaar”, hoorde je van diverse kanten. Aan deze sporters zal het dus niet liggen.

Voor wie er geen genoeg van kan krijgen, hier de link naar meer foto’s en filmpjes.

21 februari De relatie tussen Lanzarote en Mars

Iedereen heeft natuurlijk gehoord van de landing op Mars door de Perseverance rover op 18 februari j.l., gelanceeerd door de NASA. Wat wellicht niet iedereen weet is dat de krater waar de Perseverance moet landen, de naam Jezero Crator draagt. Maar, omdat de NASA een link heeft met Lanzarote en met name met het Parc Nacional Timanfaya, heeft de NASA deze krater hernoemd en heet dus de plek waar de Perseverance is geland, Timanfaya.

Lanzarote, opgestuwd in de vaart der volkeren……

Ik verwijs in dit verband ook graag naar hetgeen ik hierover heb geschreven in het nieuwsitem van 24 april 2018, met een link naar een 3D film van de ESA.

4 februari Lanzarote, het lijkt wel een alpenweide…..

Ieder jaar valt er – gelukkig – in de wintermaanden wel wat regen, waardoor Lanzarote groen kleurt en er ook vaak gele en paarse bloemen in het landschap verschijnen. De afgelopen periode is er meer water gevallen dan anders, alles is relatief natuurlijk, en dat heeft tot een bloemen- en groenexplosie geleid. Zó zien we het maar zelden. Helaas is het voor de meeste van jullie vanwege Covid niet mogelijk het zelf te komen aanschouwen, dus hierbij wat foto’s, gemaakt op onze wandelingen in de afgelopen dagen.

31 december Een gelukkig en gezond 2021 gewenst!

Ongeveer 1 jaar geleden wensten wij iedereen een heel goed 2020 én dat er maar veel wensen en dromen uit mochten komen. Hóe anders is dat gelopen! Maar wisten wij veel dat dat verweggistanvirus – in meer en mindere mate – zóveel impact op ieders leven zou krijgen. Ook voor ons heeft het uiteraard consequenties gehad en nog steeds. We kregen met een zeer strenge lockdown te maken, nagenoeg alle boekingen werden geannuleerd en onze hobby – om het mensen naar de zin te maken – kwam bijna geheel tot stilstand. Maar, gelukkig bleven we gezond, was het meestal super weer, gingen in Playa Honda na de lockdown alle winkels, restaurants en terrassen weer open, kortom, het leven was voor ons zo slecht nog niet. En toch wordt 2021 hopelijk een heel ander jaar dan 2020. Voor sommigen op het gebied van gezondheid, voor anderen werk en inkomen betreffende en voor onszelf: dat we maar weer veel mogen en kunnen reizen. In ieder geval ziet het er naar uit dat Lanzarote een baken in donkere én goede tijden blijft. Hopelijk kunnen we dit velen van jullie hier laten zien!

10 november Lanzarote, ook een paradijs voor thuiswerkers

Het is weer even geleden dat jullie van ons hebben gehoord. Maar ja, in deze tijd van geannuleerde vluchten en zelfs een negatief reisadvies tot medio januari van de Nederlandse regering voor – ook – de Canarische Eilanden, hoewel deze code geel hebben en er dus vakantie gevierd zou kunnen worden zonder bij terugkomst in quarantaine te hoeven, vinden wij het niet zo gepast om jullie “lekker te maken” met positieve verhalen over Lanzarote.

Maar, het artikel in Spanjevandaag Canarische Eilanden willen het werken-op-afstand paradijs worden, doet ons toch weer in de pen klimmen, te meer waar we toch hopelijk op afzienbare termijn weer gasten kunnen ontvangen en dat zou ook terecht zijn, waar er hier weinig besmettingen zijn, restaurants en terrassen open etc.

Natuurlijk is thuiswerken niet voor eenieder weggelegd, maar het kan vaker dan we denken; dat heeft deze coronatijd wel bewezen. En wat is er dan lekkerder om dat op eigen terras te doen, onder heerlijke weersomstandigheden? Onze appartementen beschikken beide over glasvezel en dus supersnel internet, ruime tafels en goede stoelen. En na gedane arbeid is het goed vertoeven in een van de horecagelegenheden aan de strandboulevard. Dus denk er eens over na, niet alleen vakantie vieren op Lanzarote maar kom hier lekker een paar weken werken. Wie weet tot snel.

18 augustus Lanzarote vaak in de The best of-lijstjes

Je kent ze wel, de lijstjes als: de 10 leukste, vreemdste, mooiste plaatsen et cetera die je gezien moet hebben. Lanzarote komt op die lijstjes best vaak voor. Dus de komende weken zullen we een aantal van die lijstjes publiceren.

Om te beginnen met De 10 beste stranden van Spanje in 2020, gepubliceerd in spanjevandaag.com. Wie onze serie Toeristische info heeft gevolgd, zie in dit verband Toeristische info – 2-, zal het niet verbazen dat Playa de Papagayo op dit lijstje voorkomt. Het strand ligt ook wonderschoon, het water is zeer helder en het zand mooi geel.

7 augustus Reisbijstandspolis voor reizigers naar Lanzarote

Wat is het geval? Op de Canarische Eilanden zijn zó weinig besmettingen, dat verzekeraar AXA het heeft aangedurfd een overeenkomst te sluiten met de regering van de Canarische Eilanden om aan alle reizigers die naar een van de 8 Canarische Eilanden reizen, een reisbijstandspolis aan te bieden. De nationaliteit van de reiziger is niet van belang. Mocht u op vakantie zijn en onverhoopt positief getest worden, dan zijn de kosten van reisbijstand, eventuele medische kosten, repatriëring of verlenging van het verblijf vanwege verplichte quarantaine door Covid-19, gedekt. De enige voorwaarde is dat een eventuele besmetting niet al bekend was voor vertrek. Deze reisbijstand gaat nog deze week in en is – voorlopig – van kracht voor 12 maanden.

Een extra goede reden dus om La Gangita of El Descansito te boeken! Wij hebben ook in 2020 nog diverse mogelijkheden. In geval van vragen, aarzel niet om met ons contact op te nemen.

18 juli Overdekt terras La Gangita

Na jarenlang twijfelen hebben we de knoop doorgehakt: het terras achter, bij het zwembad, is overkapt. Je kunt nu heerlijk in de schaduw zitten zonder je zorgen te maken over omwaaiende parasols. Omdat het loopt van muur tot muur is het een knus plekje geworden, grotendeels uit de wind.
Zon is er natuurlijk nog genoeg te vinden, daar waar onze ligbedden staan, op het terras aan de voorzijde of bij het zwembad.

Kijk voor meer foto’s op:

13 juli Wereldorganisatie Toerisme roept Canarische Eilanden uit tot veilige plek

Een delegatie van de Wereldorganisatie Toerisme (UNWTO), maar liefst 180 personen, bezocht, nadat zij de Canarische Eilanden als testcase voor het toerisme hadden gekozen, vorige week een aantal Canarische Eilanden, waaronder Lanzarote. Deze delegatie had een ontmoeting met onder andere de Spaanse Minister van Toerisme, de President van de Canarische Eilanden en de Canarische Minister van Toerisme. Tot ieders grote vreugde zijn de Eilanden uitgeroepen tot “an especially safe” space for the 21st century and post-pandemic tourism”.