december 2018

31 december Feestdagen op Lanzarote 2018

Nog een paar uur en het jaar is al weer voorbij. Het is een cliché maar o zo waar: het jaar is omgevlogen. Nog zo’n cliché: dan was het een goed jaar. En inderdaad, we kunnen zeggen dat we een uitstekende beslissing hebben genomen door te emigreren naar Lanzarote, evenals de beslissing om onze beider bedrijven in Nederland te beëindigen en ons toe te leggen op de verhuur van vakantieappartementen. Gezien de recensies en de terugkerende gasten, zijn zij het daar ook mee eens. De kerstdagen zijn inmiddels achter de rug. Wij constateren dat er de laatste jaren op Lanzarote steeds meer activiteiten rondom kerst plaatsvinden, variërend van bijeenkomsten met de kerstman tot kerstmarkten en van kerststallen tot kerstconcerten. Een van de hoogtepunten is wel het “Madurodam van Lanzarote”, dat ieder jaar van medio december tot de dag na 3 koningen te zien is in Yaiza. Alle bijzonderheden van Lanzarote zijn daar, zoals het een goed miniatuurland betaamt, te zien. Hier enkele voorbeelden. En omdat het de donkere dagen zijn, is er in de avond en nacht veel verlichting bij.

Maar natuurlijk ontbreekt de kerstverlichting ook niet, hoewel bij lange na nog niet zo uitbundig als in Nederland. Maar “ons” winkelcentrum Deiland heeft toch haar best gedaan om er sfeer te maken.

       

Maar het grote feest is hier eigenlijk ook niet kerst maar 3 koningen op 6 januari. Dat is de dag dat de kinderen kado’s krijgen, vergelijkbaar met Sinterklaas in Nederland dus. In bijna elk dorp is er een intocht van de 3 koningen, op heuse kamelen, met als hoogtepunt de aankomst in Arrecife. Deze foto’s zijn van enige jaren geleden. Voor wie begin januari op Lanzarote is, is het leuk om te gaan kijken.

Gerelateerde afbeeldingGerelateerde afbeelding

Maar zoals gezegd, 2018 heeft nog maar een paar uren te gaan. Wij hopen dat 2019 voor eenieder een heel mooi jaar wordt, in goede gezondheid en met heel veel fijne vakanties. Wie weet zien we jullie ook op Lanzarote.  Van een aantal vrienden weten we dat al zeker. En, neem het zekere voor het onzekere en leg voor vannacht 12 druiven per persoon klaar. Het is een oud gebruik in Spanje om om middernacht bij iedere slag van de klok 1 druif te eten. Iedere druif staat voor 1 maand. Wel goed dooreten want iedere druif die wordt gemist,  Afbeeldingsresultaatbetekent een slechte maand!

 

IEDEREEN

16 december 2018 Big Bands in Lanzarote

We hadden er zin in: een optreden van 3 Big Bands op de mooiste plek van Arrecife, bij het Charco de San Ginés. Natuurlijk “onze eigen” Lanzarote Big Band, een Big Band uit La Palma en een Big Band die in de ochtend was samengesteld uit enthousiastelingen. Helaas viel het qua muziek wat tegen. In de ochtend voor het eerst met elkaar spelen is echt te kort om iets leuks ten gehore te brengen en de Big Band uit La Palma was niet zo swingend. Maar de Lanzarote Big Band klonk zoals altijd prima: Lanzarote Big Band.

En goed nieuws voor wie ze een keer live wil zien optreden: dat kan iedere laatste zaterdag van de maand in het Gran Hotel in Arrecife vanaf 22.00, zie ook Nieuws

Het blijft leuk om bij het Charco de San Ginés op een terrasje te zitten, ook bij avondlicht.

13 december 2018 Kaasboerderijen uit Lanzarote zijn (weer) in de prijzen gevallen.

De grootste kaaswedstrijd ter wereld vond in 2018 plaats in Bergen (Noorwegen). Daar werden 3472 kazen beoordeeld door 235 juryleden. Diverse kazen uit Lanzarote zijn in de prijzen gevallen, zoals onder andere de geitenkaas Vulcano van de Finca de Uga (Super Goud), de geitenkaas semicurado natural van de de Quesería El Faro (Silver), de Curado Guatisea van Quesería Montaña Blanca (Silver) en de geitenkaas curado untado pimentón van de Quesería El Faro (Brons). De volledige lijst is te vinden op de website World Cheese Awards 2018.

Een goede aanleiding dus als je op Lanzarote bent om eens een bezoek aan een van de kaasboerderijen te brengen.

3 december 2018 De berging van de Telamón is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Afbeeldingsresultaat voor telamon lanzarote

Sommigen vinden het fantastisch, voor anderen is het een vreselijk gezicht: het schip de Telamón dat half gezonken in de buurt van de haven van Arrecife ligt. Zoals op onze website staat beschreven bij Duiken, is het voor duikers een geliefde plek. Het doet dan ook met name hen een groot plezier dat ten gevolge van een discussie tussen het Spaanse ministerie van defensie en de plaatselijke havenautoriteiten, de berging van dit schip voor onbepaalde tijd is uitgesteld, hoewel een particulier bergingsbedrijf al voorbereidingshandelingen heeft verricht.