Maart 2018

31 maart 2018 Bloemenfestijn

Ik schreef al eerder, zie ook Nieuws 15 februari en 26 februari 2018, dat Lanzarote heel groen geworden is. Maar er verschijnen nu ook op veel plaatsen gekleurde bloemen, niet alleen geel maar ook paars, wit en violet. Een prachtig gezicht.

     

30 maart 2018 Pasen op Lanzarote

Op een paar deelstaten van Spanje na, is Witte Donderdag geen officiële feestdag maar wel een vrije dag. De winkels zijn gewoon open. Goede Vrijdag is wel een officiële feestdag en vandaag zullen dan ook de meeste winkels en bedrijven gesloten zijn. Morgen, ook wel Stille Zaterdag genoemd, zijn de winkels weer gewoon open maar veel mensen zijn wel vij en hebben een lang weekeind. Zondag, eerste paasdag is weer een officiële feestdag en zal alles weer gesloten zijn. Zondag is ook het eind evan de Semana Santa, oftwel de Goede Week. Paas Maandag is alleen in enkele deelstaten van Spanje een officiële feestdag maar niet op Lanzarote. Hier gaat dus iedereen weer aan het werk en zijn de winkels weer open.

29 maart 2018 Een door gasten geschreven lied over Lanzarote.

Wij hebben ook regelmatig terugkerende gasten wat uitermate leuk is.

Zo zijn er gasten wier dochter hier woont en zij komen minimaal 2 maal per jaar naar Lanzarote . En ze vinden het tot ons genoegen bij ons heel prettig zodat wij ze een paar keer per jaar mogen verwelkomen.

De laatste keer vierden ze op Lanzarote met 4 andere stellen dat ze een reünie hadden. Voor allen hadden we een onderkomen geregeld in Flower Beach, het complex waar ook La Gangita ligt.

En dat is zó goed bevallen dat niet alleen ook de anderen waarschijnlijk gaan terugkeren naar Lanzarote, maar dat zij ook een lied hebben geschreven en dit ten  gehore hebben gebracht in restaurant La Opera.

Wij willen dit jullie niet onthouden en hebben het daarom, natuurlijk met hun toestemming, op de website geplaatst onder legenden en gedichten. Daar kun je het vinden onder Lied: Lanzarote

28 maart 2018 Calima

En dan is er plotseling de Calima, een wind uit het oosten die over de Canarische Eilanden trekt en voor veel zand uit de Sahara zorgt. Gratis, dat dan weer wel.
Een sterke Calima kan de wereld oranje kleuren maar zo erg is het bij ons niet. Wel zie je boven zee een brede, bruine band van zand.
Weerplaza.nl heeft mij geleerd dat de Calima kan ontstaan als het Azorenhoog zich uitstrekt tot ver over de Middellandse Zee en het noorden van Afrika en er ten zuidwesten van de Canarische Eilanden ook nog een lagedrukgebied tot ontwikkeling komt. Het zou gepaard gaan met een stevige oost- tot zuidoostelijke wind maar wij hebben al een aantal malen gemerkt dat het bij ons in zo’n geval vreemd genoeg nagenoeg windstil is. Het gevolg is een hoge temperatuur. Deze foto is gemaakt om 14.00 plaatselijke tijd: 32 graden!
Calima komt een aantal malen per jaar voor.

26 maart 2018 Flitsapparatuur op Lanzarote

De Spaanse Verkeersdienst heeft 60 nieuwe kleine radars gekocht zodat het verkeer beter en sneller gecontroleerd kan worden. Het gaat om kleine, verplaatsbare kastjes die op de vangrail gemonteerd kunnen worden en de naam ‘Veloradar’ hebben gekregen. Omdat ze zo klein zijn, zul jij ze als automobilist minder snel zien en dus eerder een bekeuring krijgen.

Voor zover officieel bekend, staat er op Lanzarote 1 vaste radar, namelijk aan de LZ-2 tussen Arrecife en Tías, op kilometerpunt 1.2. Let wel: in 2017 zijn er toch 5.710 voertuigen beboet, hetgeen de overheid ruim €188.000,00 heeft opgeleverd.

Maar, volgens ons staat er ook diverse flitsapparatuur op de weg van de Timanfaya naar Yaiza, de LZ67, en waar je maar 60 km per uur mag rijden. Dit is apparatuur die werkt op zonne-energie.

En ook de parallelweg van Yaiza naar Playa Blanca is volgens ons niet vrij van flitsapparatuur! Eigenlijk is deze weg met name bedoeld voor fietsers hetgeen de reden is dat je op deze weg ook maar 60 km per uur mag rijden.

Natuurlijk moet jij je altijd aan de verkeersregels houden en nooit te hard rijden, maar wees dus extra gewaarschuwd als je op de bovengenoemde wegen rijdt!

25 maart 2018 Kaasmarkt in Playa Blanca

De 6e jaarlijkse kaasmarkt in Playa Blanca is weer teneinde. Het is een 2-daagsfestival met veel tapas, culinaire hoogtepuntjes van onder andere Luis Léon, zie ook het nieuws van 7 februari 2018, muziek, ook live, wijnproeverijen en workshops. Vanmiddag zijn we er zelf geweest en het was gezellig druk, niet alleen met toeristen maar ook met locals. Het principe is dat je bonnen koopt voor de tapas en bonnen voor de drank. De meeste gerechten en drankjes kosten 1 bon (vertegenwoordigt een waarde van € 1,00), sommige 2. Als je bonnen koopt voor de drank krijg je ook een wijnglas dat je de hele tijd meeneemt en dat telkens gevuld wordt, uiteraard tegen inlevering van 1 of 2 bonnen. De tapas variëren van warme vlees- of vishapjes tot diverse soorten kaas en van hapjes met aardappel of groenten tot allerlei zoetigheden; voor ieder wat wils dus. Leuk om als u volgend jaar om deze tijd in Lanzarote bent, deze kaasmarkt te bezoeken.

10 maart Ligbedden reserveren? Niet bij ons!

Je kent dat wel, ‘s morgens vóór het ontbijt het badlaken op een ligbed bij het zwembad leggen. Jij doet dat zelf natuurlijk nooit maar de andere gasten…….hoogst irritant. Want tegen de tijd dat jij lekker bij het zwembad wil gaan luieren, zijn alle bedjes bezet, althans in ieder geval met handdoeken. Thomas Cook heeft er iets op bedacht. Haar gasten krijgen 6 dagen vóór vertrek een email met de vraag of ze een ligbed willen reserveren. Kosten? 22 pond per ligbed. Voor dat bedrag mag je zelf een plek kiezen, zon of schaduw en dat bed is dan gedurende het hele verblijf van jou. Haha, een grappig idee maar bij ons in La Gangita en El Descansito is dit allemaal niet nodig. je hebt je eigen ligbed, op eigen terrein, zon of schaduw naar keuze en geheel kosteloos.

   

8 maart 2018 Hart voor het verzamelen van plastic doppen

Velen van jullie zullen het kennen: het verzamelen van plastic doppen voor een goed doel. Ook hier op Lanzarote kennen we dat. Tot op heden kon je de doppen alleen inleveren bij de zogenaamde Puntos Limpios, waarvan er op Lanzarote 4 zijn. Maar, op initiatief van een 7-jarig meisje, heeft haar vader, die smid is, twee metalen harten gemaakt waar je de opgespaarde doppen kwijt kunt. Deze 2 meter hoge metalen harten staan op de Plaza León y Castillo in San Bartolomé en op de Calle Mayor in Playa Honda.  Het zou leuk zijn als ook jij hieraan mee wilt doen als je op Lanzarote verblijft. Dus spaar alle plastic doppen op en gooi ze in het hart.

7 maart 2018 Dan hebben we eindelijk groen op Lanzarote en dan…..

Zoals ik al eerder heb geschreven, is Lanzarote nog nooit zo groen geweest. Ook bij het strand La Concha van Playa Honda. Prachtig om te zien.  Daar denkt de gemeente echter heel anders over. Al enige dagen is men met een paar mensen bezig om al het groen te verwijderen. Zij zien het blijkbaar als onkruid. Helaas.

4 maart 2018 Eerste prijs Carnaval Arrecife

De boot, getooid met het gezicht van de duivel en tientallen dansers uitgedost als duivel, genaamd The Living Dead, hebben dit jaar de eerste prijs van de Carnavalsoptocht in Arrecife gewonnen. De uitdossing was gebaseerd op de film “Coco” uit De Mexicaanse dag van de dood.

(Bron: Gazette Life)

4 maart 2018 Folklore in Lanzarote

Vandaag was er in San Bartolomé echte Folklore te bewonderen. Een kleine streekmarkt opgeluisterd door een koor en dansgroep, geheel in Lanzarotische stijl. Het deed mij denken aan de Shantyliederen maar dan in plaats van de liederen die werden gezongen tijdens het werk op de grote zeilschepen, zongen zij liederen die vroeger werden gezongen tijdens het werk op het land, de Campesino.

     

Om een idee te krijgen: Folklore in San Bartolomé

3 maart 2018 Juan Brito Martín overleden

Afbeeldingsresultaat voor don juan martin lanzarote

Op 14 maart 2018 overleed Juan Brito Martín op 98-jarige leeftijd.  Hij begon zijn leven als herder maar werd later soldaat, kamelenhouder, boer, pottenbakker, taxichauffeur, muzikant, danser, schrijver, archeoloog en dichter. Hij was ook een wandelende encyclopedie van Lanzarote. Tot aan het laatst toe was hij actief.

Op de vraag van een interviewer of de eeuwige wind van Lanzarote voor hem als boer niet zijn vijand was, omdat de wind gewassen uitdroogt en vernietigt, antwoordde hij: ” Nee, ik heb de wind altijd als vriend beschouwt, hij heeft de windmolens aangedreven, hij heeft schepen naar Lanzarote gebracht en hij ontdoet de velden van dode bladeren en houdt het veld fris en nieuw.

Een van zijn gedichten stond op de achterzijde van de rouwkaart afgedrukt.

Ik vind het de moeite waard dit gedicht – vertaald – op te nemen op onze website. Je vindt het gedicht onder Legenden en gedichten.

(Met dank aan Gazette Life)

1 maart 2018 Scholen gesloten?

(Bron foto: Lancelotdigital).

Voor ons Nederlanders is het een onbegrijpelijk fenomeen: regenvrij, zoals wij soms ijsvrij kennen, hetgeen gebeurt in zeer bijzondere omstandigheden. Omdat veel regen op Lanzarote ook sporadisch voorkomt, gaan de scholen dicht als er zoveel regen is gevallen. Niet omdat de kinderen hier niet bestand zouden zijn tegen regen maar omdat de meeste wegen blank staan en de scholen zeer slecht bereikbaar zijn. Gisteren gingen op 5 van de 7 Canarische Eilanden de scholen dicht maar werden de kinderen op Lanzarote gewoon weer een dagje wijzer. De regen van gisterochtend, toen zeer waarschijnlijk de bovenstaande foto (in Arrecife) is gemaakt, leek letterlijk de druppel die het geheel liet overlopen en gisteren kwam in de loop van de ochtend het bericht dat vandaag op alle Canarische Eilanden de scholen dicht zouden zijn. Te elfder ure kwam gisteravond echter het nieuws dat vandaag op Lanzarote toch op alle scholen de lessen door zouden gaan. Wel zo fijn ook voor de werkende ouders!