Mei 2018

30 mei 2018 Dag van de Canarische Eilanden

Het is feest op de Canarische Eilanden en dus ook op Lanzarote! Op 30 mei 1991 kregen de Canarische Eilanden hun eerste grondwet met regering en parlement en dit luidde een vergaande autonomie van Spanje in. 30 mei is dus een officiële feestdag op de Canarische eilanden. Niet alleen de eerste grondwet wordt vandaag gevierd maar ook de natuur, de muziek, het eten en al het andere dat de Canarische eilanden zo uniek maakt. Op veel plaatsen op Lanzarote kun je dit meevieren en op veel plaatsen wappert vandaag de witte/blauwe/gele vlag.

 

 

 

Bovendien zal op veel plaatsen het Canarische volkslied te horen zijn, Arrorro, dat is gebaseerd op de song van een kinderliedje en geregisseerd door Benito Cabrera, waarvan het refrein (vertaald) luidt:

Dit is het geliefde land
mijn Canarische eilanden
Samen zullen we dromen
als één persoon
van een fluistering van vrede
op de wijde oceaan.

28 mei 2018 Ironman Lanzarote

Op 26 mei was het weer zo ver: de Ironman Lanzarote. Zoals ieder jaar een hele happening. Er waren dit jaar 1865 deelnemers uit de hele wereld en natuurlijk heel veel vrijwilligers die op diverse punten in het parcours water, energierepen e.d. aan de sporters uitdeelden.

Want vergis je niet, zoals iedere Ironman is het een triatlon die bestaat uit 3.8 km zwemmen, 180 km fietsen en dan nog de 42.2 km marathon lopen, en dat direct achter elkaar.

Bovendien wordt gezegd dat de Ironman Lanzarote van de 37 Ironman’s die er in de wereld zijn, de moeilijkste is omdat er wordt gezwommen in de Atlantische Oceaan, er bij het fietsen moet behoorlijk worden geklommen, meestal met sterke noordenwind, én het altijd een behoorlijk temperatuurtje is.
De sporters staan rond 5.00 op om zich klaar te maken om op tijd, dat wil zeggen om 6.00,  in de zogenaamde transitieplek in Puerto del Carmen te zijn, waarna om 7.00 het evenement van start gaat.  Vervolgens moet snel van kleding worden gewisseld en wel binnen 20 minuten anders word je gediskwalificeerd, en kan aan de lange fietstocht worden begonnen. Voor wie Lanzarote een beetje kent: het gaat vanuit Puerto del Carmen via Tias naar El Golfo en dan klimmend naar de Mirador del Rio om vervolgens weer terug te keren naar Puerto del Carmen. En dan ben je daar aangekomen, binnen maximaal 5,5 uur anders vindt er onverbiddelijk weer diskwalificatie plaats, moet je nog een hele marathon lopen! Van Puerto del Carmen naar het einde van Playa Honda, weer terug naar Matagorda en nog eens naar het einde van Playa Honda om vervolgens naar het eindpunt in Puerto del Carmen te rennen!

En kijk, dat is zo leuk van verblijven in Playa Honda: zittend op een terrasje kun je de sporters aanmoedigen, hetgeen de meesten ook zichtbaar erg leuk vinden.

Een bepaalde triatlonvereniging maakte er zelf ook een hele happening van om een aantal van haar leden aan te moedigen.

De winnaar, Alessandro De Gasperi, heeft deze uitzonderlijke prestatie voltooid in 8 uur, 52 minuten en 16 seconden. Overigens won hij in 2015 de Ironman Lanzarote ook al.

Hier snelt bij de vrouwen Lucy Gossage over de strandboulevard van Playa Honda naar de finish waar ze als eerste eindigt in 9 uur, 49 minuten en 27 seconden. Dit was trouwens haar 9e Ironman-zege!

De beste Nederlander was Erik-Simon Strijk in de niet onverdienstelijke tijd van 9 uur, 10 minuten en 28 seconden. Dit leverde een 8e plaats op en zijn derde toptienklassering in een Ironman.

Het was weer erg leuk om te zien en enerverend genoeg om te kijken; meedoen is niet nodig.

22 mei 2018 Brand in Playa Honda

Zittend op een terrasje aan de boulevard zagen we opeens grote, dikke rookwolken boven zee drijven. Op de foto is er nog een staartje van te zien. Zou er iets op het vliegveld zijn gebeurd? Of wellicht bij restaurant Patagonië, want die werken met open vuur? Haha, gelukkig viel het mee. We hoorden dat de brandweer een oefening hield op het vliegveld en dat moet dan natuurlijk zo realistisch mogelijk zijn. Blijkbaar hebben ze het goed onder controle want het vuur was ook zo weer geblust. Dat geeft toch een veilig gevoel.

14 mei 2018 Wordt Lanzarote  – ook – een winkelparadijs?

De gemeente San Bartolomé, waaronder ook Playa Honda valt, heeft onlangs plannen goedgekeurd om een groot stuk grond, gelegen tegenover het vliegveld en zo ongeveer naast de Mercadona, te ontwikkelen voor winkels. Er wordt gefluisterd dat niet alleen Primark, Carrefour en Leroy Merlin interesse hebben maar ook El Corte Inglés. En met name dat laatste zou natuurlijk echt een opsteker zijn voor Lanzarote.

11 mei 2018 Zonne-energie op Lanzarote en tevens groots recreatiepark

Het waterschap start binnenkort met een groots project in Arrecife. Het oude waterbassin van Maneje van meer dan 16.000 vierkante kilometer zal worden hersteld, om daarna volledig te worden bedekt met meer dan 7.000 zonnepanelen. Die zullen 1,9 megawatt stroom garanderen, hetgeen voldoende is om 30% van het drinkwater dat wordt geconsumeerd op Lanzarote, op te wekken. Dat levert natuurlijk een enorme energiebesparing op. Bovendien is het de bedoeling om onder de bouwkundige constructie die deze zonnepanelen zal ondersteunen, een groots centrum te installeren voor vrije tijd, sport en podia met tribunes voor optredens en muzikale evenementen, concerten, toernooien en sportfestivals.

9 mei 2018 Conejeros doen het anders!

En dat blijkt ook uit een onderzoek naar kerken. Normaliter zijn kerken zó gebouwd dat het altaar naar het oosten is gericht, zodat de kerkgangers de zon kunnen zien opkomen.  De oudste kerken op Lanzarote hebben deze regel ook nog gevolgd, maar snel daarna werden de kerken zó gebouwd dat het altaar naar het noordoosten is gericht. Men had namelijk bedacht dat op die manier de kant waar de kerkgangers elkaar altijd ontmoeten en blijven kletsen, werd beschermd tegen de wind die altijd wel, en doorgaans uit het noordoosten, op Lanzarote waait.

1 mei 2018 Feest op Lanzarote

De dag van de arbeid en dat moet gevierd worden! In Spanje, net zoals in veel Europese landen maar vreemd genoeg niet in Nederland (behalve op Bonaire, Sint Eustatius en Saba) , is Primero de Mayo een nationale feestdag en dus een vrije dag. Dus ook op Lanzarote zullen vandaag veel winkels dicht zijn. En omdat 1 mei dit jaar op een dinsdag valt, hebben veel Spanjaarden een lang weekeind, in dit geval een puente de mayo.